Çanakkale Kara Savaşları'nın 107. yıl dönümü anma törenleri kapsamında Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından 57. Alay Vefa Yürüyüşü düzenlendi. Yürüyüşe katılan Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Mehmet Muharrem Kasapoğlu, "Bu yürekler, toplu atmaya devam edecek. Hiçbir kumpasa, oyuna, hiçbir tefrika girişimine geçit vermeyeceğiz" dedi.

Gençlik ve Spor Bakanlığının öncülüğünde, tarihi Gelibolu Yarımadası'nda, "57. Alay Vefa Yürüyüşü" gerçekleştirildi.

Tarihi Gelibolu Yarımadası Kocadere Köyü Kamp Alanı'nda, şafak vakti şehitlere saygı için top atışı gerçekleştirildi. Ardından Bakan Kasapoğlu, gençlere sahurda "yarma çorbası" ikram etti.

İkram sırasında gazetecilere açıklama yapan Kasapoğlu, Çanakkale Kara Savaşları Zaferi’nin 107. yılında 57. Alayı yad etmek için toplandıklarını belirtti. Bakan Kasapoğlu, Çanakkale ruhunu, 57. Alayın fedakarlığını diri tutmanın önemli misyonlarından biri olduğunu vurgulayarak, şöyle konuştu:

"Sarıkamış'ta, Zafertepe'de, Dumlupınar'da varsak, hamdolsun gençlerimizle birlikte, ülkemizin dört bir yanından gelen gençlerimizle birlikte her yıl 57. Alay yürüyüşünde bir aradayız. Bu ruhu diri tutma ve bu kutsal emaneti yarınlara güçlü bir şekilde taşıma adına buradayız. Gençlerimizin tarih bilincini, gençlerimizin vefa bilincini diri tutma adına buradayız. Şükürler olsun, her daim gençlerimizle birlikte bu çalışmalarımızın ne kadar anlamlı ve ne kadar gençlerimiz açısından heyecan verici olduğunu görüyoruz. Binlerce gencimizi her yıl ağırlayan bir mekanda buluşmanın sevinci içerisindeyiz. Ramazan ikliminde, ramazanın ruhuna uygun bir buluşmayı da gerçekleştiriyoruz."

Ecdatlarının yadigarını taşıma adına da buluştuklarını dile getiren Kasapoğlu, Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını, şehitleri ve vefat etmiş gazileri rahmetle yad ettiğini söyledi.

Yürüyüş sabah namazıyla başladı

Çorba ikramından sonra, çifte sela ve ezan okundu. Daha sonra Bakan Kasapoğlu ile gençler, birlikte sabah namazı kılıp yürüyüşe geçti.

Etkinliğe Türk öğrencilerin yanı sıra askeri okul öğrencileri, izciler, gençlik merkezinden öğrenciler ile milli sporculardan oluşan yaklaşık 3 bin kişi katıldı.

Çanakkale Kara Savaşları Zaferi'nin 107. yılına ithafen 107 metrelik Türk bayrağı da açılan yürüyüşte, gençlerin Çanakkale Savaşları sırasında dedelerinin yaşadıklarını daha iyi hissedebilmeleri, o duyguyu yaşayabilmeleri için ses ve sis fişekleri atıldı. Bazı gençler de savaşı canlandırdılar.

Bakan Kasapoğlu, Conkbayırı'nda tamamlanan yaklaşık 5 kilometrelik yürüyüşün ardından gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Bakan Kasapoğlu, süngüsüyle yol açanın izinde, onunla aynı ruhla Çanakkale'yi hissetmek, ecdadı anmak, onların hissettiklerini bir nebze olsun hissedebilmek ve bu bilinci diri tutmak adına gençlerle yürüyüşü tamamladıklarını söyledi.

57. Alay'ı, onların gözlerini kırpmadan, arkalarına bile bakmadan cepheye koşuşlarını hatırladıklarını belirten Bakan Kasapoğlu, şunları kaydetti:

"İnançlarını, cesaretlerini, özverilerini yad ettik. Bize bu vatanı emanet etme adına ne tür zorluklarla, ne tür mücadeleleri yaşadıklarını ve onların o ruhunun hep diri kalması gerektiğini tekrar hatırladık. Çanakkale'yi geçilmez kılan ruhun gençlerimiz, milletimiz açısından hep diri olması gerekiyor. Çünkü o ruh, bu cepheye, bir olan cepheye tefrikayı sokmayan ruh. O ruh, vatan uğruna her şeyden vazgeçen ruh. O ruh, Türk'üyle, Kürt'üyle, Çerkez'iyle tüm milletleri buluşturan ruh. İşte o ruhu inanıyorum ki bu mukaddes emanetin sahibi gençlerimiz, ilelebet payidar kılacaklar. Onların gözünde, yüreğinde bunu hep hissediyoruz. O yüzden her yıl Sarıkamış'ta, Dumlupınar'da, Zafertepe'de, Çanakkale'de Conkbayırı'ndayız ve bu destanın yazıldığı topraklarda, gençlerimizin bu mukaddes emaneti ne kadar diri bir şekilde bildiklerinin, ona sahip çıktıklarının sevinci içindeyiz."

"Tefrika girmeden bir millete, düşman giremez"

Bakan Kasapoğlu, gözlerini kırpmadan şahadete yürüyen şehitleri, gazileri, Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını, rahmetle ve minnetle yad ettiğini dile getirdi.

"Tefrika girmeden bir millete, düşman giremez" sözünü düstur edindiklerini, felsefelerinin bu olduğunu anlatan Bakan Kasapoğlu, "Gençlerimizle bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da el ele, omuz omuza, yürek yüreğe. Diyor ya 'Toplu vurdukça yürekler, onu top sindiremez' Bu yürekler, toplu atmaya devam edecek. Hiçbir kumpasa, oyuna, hiçbir tefrika girişimine geçit vermeyeceğiz. Bu şanlı bayrağı hep en yükseklerde, bilimde, sanatta, sporda, hayatın her alanında öncü gençlerle en güçlü mesajımızı yine adaletten, merhametten, vicdandan yana tüm insanlığın sesi, umudu olarak, haykırmaya devam edeceğiz" diye konuştu.

"57. Alay Vefa Yürüyüşü"nün tamamlandığı Conkbayırı Anıtı'nda da bir tören düzenlendi. Anıta çelenk bırakılmasından sonra saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı okundu. Program saygı atışı ve Kur'an-ı Kerim tilavetiyle devam etti.

Bakan Kasapoğlu, burada yaptığı konuşmada, "57. Alay Vefa Yürüyüşü"nde gençlerle bir arada olmanın gururunu ve mutluluğunu yaşadığını söyledi. Çanakkale'de şanlı bir destan yazıldığını dile getiren Bakan Kasapoğlu, "Bu şanlı mücadelede hepimiz için alınacak çok mühim dersler var. 57. Alay, bu milletin tefrikayla bölünmeyeceğini, isminin sonsuza dek payidar kalacağını, dosta düşmana, tüm dünyaya ilan eden bir kardeşlik öyküsüdür." diye konuştu.

Vatan tehlikeye düştüğünde bu toprakları işgalci çizmelerine ezdirmeyen yiğitlerin, çok anlamlı bir emanet bıraktığının altını çizen Bakan Kasapoğlu, şunları kaydetti:

"İşte o emanet, Türkiye'dir. Ona sahip çıkmak, hepimizin sorumluluğudur. Türkiye'nin sadece 783 bin kilometrekareden ibaret olmadığını, mazlum milletlere, gönül coğrafyamıza karşı sorumluluklarımız, mesuliyetlerimiz olduğunu hiçbir zaman unutmamalıyız. Çanakkale'yi bilmeyenler, bu savaşın nerede, hangi şartlarda, hangi özveriyle yapıldığını anlamayanlar, ne bugünün ne de yarının manasını kavrayabilir. Bizler hep birlikte birliğimizi, kardeşliğimizi, beraberliğimizi çok güçlü kılmak durumundayız."

Bakan Kasapoğlu, bugünün gençlerinin kol kola, göğüs göğüse tarih yazan, varoluş mücadelesi veren, bu uğurda şahadet şerbeti içmiş bir neslin torunları olduklarını ifade ederek, "Onların Çanakkale'deki mezar taşları, bu aziz milletin kutlu medeniyet davasının birer meşalesi olarak, ışıldamaya devam ediyor. İşte bu ateşi asla söndürmeyecek olan, sizlersiniz" dedi.

57. Alay'ın temsili sancağının devir teslim töreni yapıldı

Konuşmaların ardından 57. Alay'ın temsili sancağının devir teslim töreni yapıldı. Sancak, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesinden, Manisa Celal Bayar Üniversitesine teslim edildi.

Conkbayırı’ndaki program, askeri bandonun vereceği konser ile son buldu.

Kapanış töreni Şehitler Abidesi'nde

"57. Alay Vefa Yürüyüşü"nün kapanış töreni, Gelibolu Yarımadası'ndaki Şehitler Abidesi'nde yapıldı. Bakan Kasapoğlu'nun anıta çelenk bırakmasıyla başlayan etkinlikte, saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.

Kur'an-ı Kerim tilavetinin ardından bir konuşma yapan Bakan Kasapoğlu, "57. Alay Vefa Yürüyüşü"ne yurdun ve dünyanın dört bir yanından gelerek katılan gençlere teşekkür etti.

Çanakkale Muharebeleri'nin herhangi bir savaş olmadığını, dünya tarihinin de akışını değiştirdiğini vurgulayan Bakan Kasapoğlu, Çanakkale'yi "stratejik bir dirilişin yeri" olarak tanımladı. Bakan Kasapoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu topraklar metrekareye 6 bin merminin düştüğü, 15'lilerin fedakarlıklarının tarihe mühür vurduğu topraklardır. Milli Mücadele'de gösterilen cesaretin arka planında Çanakkale ruhu vardır ve Çanakkale ruhunun o öz güveni vardır. İstiklal Harbi'mizin kodları, Çanakkale'dir. Bizi vatan sahibi kılan süreç, bunlar hep birbirleriyle bağlantılıdır. Ecdadımızın özverisini, tarih sahnesinde var olabilmek için attığı adımları, geçtiği yolları çok ama çok iyi anlamalıyız. Malazgirt'i iyi bilmeliyiz, Söğüt'ü iyi bilmeliyiz, İstanbul'un fethini çok iyi bilmeliyiz, 5 kıta 7 iklimde hüküm süren medeniyetimizi anlamak için çok okumalıyız. Bu toprakların ehemmiyeti ancak derin bir tefekkürle kavranabilir."

‘’Her daim köklerimiz mazide, gözlerimiz ise atide olacak’’

Geçmişi yad etmek ve anlamak için yıl içinde pek çok program yaptıklarını anlatan Bakan Kasapoğlu, bunun için Sarıkamış, Dumlupınar, Zafertepe, Çanakkale gibi yerlerde bulunduklarını belirtti. Her daim köklerin mazide, gözlerin ise atide olacağını dile getiren Bakan Kasapoğlu, şunları ifade etti:

"Şehitlerimizin vatan müdafaasında sahip olduğu inanç, bilinç, hayat yolunda kılavuzumuz olmalıdır. Onların manevi hatıralarından güç almalıyız, feyz almalıyız, ilham almalıyız. Millet olma şuuru, yüreklerimizde taşımakla mesul olduğumuz bir emanettir. İşte bu emaneti, işte bu babayiğitlerden aldık ve bu emanete sizlerle beraber sahip çıkacağız. Milletimizi bölmek isteyenlere, milletimizin içine nifak tohumu serpmek isteyenlere, yalanla, iftirayla, propagandayla bizi birbirimize düşürmek isteyenlere karşı saflarımız sık olacak, göğsümüz dik, alnımız ak bir şekilde yarınlara yürüyeceğiz."

Bakan Kasapoğlu, gençleri en büyük umut ve en büyük güçleri olarak gördüklerini, onların da emanetlere sahip çıktıkça birçok kahramanın Türkiye'de yetişeceğini sözlerine ekledi.

SOLOTÜRK ve Çelik Kanatlar gösterisi

Törende, Türk Hava Kuvvetleri akrobasi timi SOLOTÜRK, Şehitler Abidesi üzerinde gösteri sundu. Jandarma Genel Komutanlığına bağlı "Çelik Kanatlar" akrobasi timleri de helikopterle uçuş yaptı. Gösteriler, törene katılanlar tarafından uzun süre alkışlandı.

57. Alay Vefa Yürüyüşü Programı, temsili şehit mezarlarına karanfil bırakılmasıyla sona erdi.